SSS

Kültür için Alan’ın çalışma alanları nelerdir?
Kültür için Alan, kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlamanın yanı sıra, yerel kurumlar ve sanat alanında üretim yapan profesyonellere farklı eğitim, tartışma ve gelişim olanakları sunuyor. Kültür için Alan, yıl boyunca Uluslararası Dolaşım Programı ve Kültür Yönetimi Eğitim Programı düzenliyor.

Uluslararası Dolaşım Programı’nın amacı nedir?
Uluslararası Dolaşım Programı, aktif olarak çalışan kültür-sanat profesyonellerini Kültür için Alan’ın partner ülkeleri olan Almanya, Hollanda, İsveç ve Fransa’da bir haftalık programlarda kültürel faaliyet ve sanatsal pratiklerini geliştirmeye davet ediyor.

Uluslararası Dolaşım Programı’na Türkiye’nin her şehrinden başvuru yapabilir miyim?
Türkiye’nin İstanbul ve Ankara dışındaki kentlerinde yaşıyor ve çalışıyor olmanız gerekmektedir. Son yaşanan depremler nedeniyle Ankara veya İstanbul’a taşınan adaylar da bu çağrıya başvurabilirler.

İstanbul veya Ankara’da yaşıyor, fakat bu şehirlerin dışındaki bir kurum/kuruluş/organizasyon ya da inisiyatifi temsil ediyorsam yine de başvurabilir miyim?
Evet, eğer bağlı olduğunuz kurum/kuruluş/organizasyon ya da inisiyatif İstanbul ve Ankara dışında aktifse organizasyonu temsilen başvuru yapabilirsiniz. Başvuru formunda aktif olarak temsilcisi/üyesi olduğunuz oluşuma ait bilgileri ve faaliyetleri biyografi, link ve/veya portfolyo bölümlerinde belirtebilirsiniz. Önereceğiniz proje fikri oluşumun çalışma alanına ve faaliyet gösterdiği şehre yönelik olmalıdır. İstanbul veya Ankara menşeili inisiyatiflerin bu şehirlerin dışında gerçekleştirmeyi önereceği proje fikirleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

Açık çağrıya başvurmak ya da programa katılmak için herhangi bir ücret ödemeli miyim?
Başvuru ücretsizdir ve bu formdan görüntülenebilir. Seçilen katılımcıların pasaport, vize, ulaşım, konaklama, yemek ve program kapsamındaki etkinliklere katılım masrafları Kültür için Alan tarafından karşılanacak ve zorunlu ihtiyaçları için günlük harcırah sağlanacaktır. Tüm kişisel harcamalar katılımcılara aittir.

Programa katılmak için yabancı dil bilmem zorunlu mu?
Programa katılmak için yabancı dil biliyor olmanız şart değildir. Programlara çevirmenler eşlik edecektir. Ancak katılımcılar daha sonra ziyaret edilen kurumlarla iletişime geçmek isterlerse dil biliyor olmaları süreci kolaylaştıracaktır.

Uluslararası Dolaşım Programı içeriğinde neler bulunuyor?
Uluslararası Dolaşım Programı, ülke özelinde hazırlanan birer haftalık programlarda katılımcılara kültür kurumlarına ve inisiyatiflere düzenlenen ziyaretler, atölye çalışmaları ve etkinliklerin yanı sıra işbirlikleri geliştirmek üzere muhtemel partnerlerle birebir görüşme imkanı sağlıyor. Programların içeriği, muhtemel partner önerileri ve şehir eşleşmeleri gibi detaylar program katılımcılarının ihtiyaçları da gözetilerek değerlendirme sürecinin ardından planlanacaktır.

Proje partneri önerimi yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Başvuru sahiplerinden Berlin, Paris, Stockholm ve/veya Amsterdam’da çalışmalarını yürüten, işbirliğine açık, küçük veya orta ölçekli kurum/kuruluş/inisiyatif/kolektif ve/veya bağımsız kültürel aktörler önermeleri beklenmektedir. Başvurunuz sırasında bu şehirlerden en az bir partner  önererek bu aktörlerle kuracağınız bağlantıların sanatsal ve kültürel projelerinize sağlayacağı faydaları açıkça ifade etmeye özen gösterin. Öncelik sıralamanıza göre farklı şehirlerden de partner önerisi yapmak programa katılım olasılığınızı arttıracaktır.

Berlin, Stockholm, Amsterdam ya da Paris merkezli olmayan başka bir partner önerebilir miyim?
Evet, formda bulunan alternatif partner bölümünden Almanya, Fransa, İsveç ve Hollanda’da olmak koşuluyla başka partner önerisinde bulunabilirsiniz. Belirtilen şehirler dışından önerilen partnerlerin program kapsamına alınma durumu oluşabilecek lojistik detaylar gözetilerek ayrıca değerlendirilecektir.

Muhtemel partnerimle şimdiden iletişime geçmeli miyim?
Hayır, bu aşamada muhtemel partnerinizle iletişim kurmanıza gerek yoktur. Program süresince hem kurumu yakından tanıma hem de muhtemel işbirliği proje fikrinizi birlikte detaylandırma fırsatı bulacaksınız.

Proje partneri önerisi yapmakta zorlanıyorsam Kültür için Alan’dan yardım alabilir miyim?
Muhtemel proje partneri önerisi temel seçim kriterlerinden biri olduğu için Kültür için Alan bu aşamada adaylara herhangi bir öneride bulunamayacaktır. Uluslararası Dolaşım Programı kapsamında önceki yıllarda ziyaret edilen kurumların isimlerine ve program içeriklerine Programlar sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Gelişmiş proje önerileriniz olmasına rağmen uygun partner bulmakta zorlanıyorsanız başvurunuzun başarılı bulunması durumunda, Kültür için Alan program süresince yeni bağlantılar kurmanız için önerilerde bulunacaktır.

Birden fazla ülkede programa katılabilir miyim?
Hayır, yalnızca tek ülkede programa katılabilirsiniz. Başvurunun geçerliliği için en az bir partner önermeniz gerekmektedir. Farklı şehirlerden yapılacak ikinci ve üçüncü partner önerisi, başvuru sahibinin programa katılım olasılığını artıracaktır. Programa seçilmeniz durumunda, Kültür için Alan sizi, pasaport ve vize durumunuz ile program tarihlerini de dikkate alarak formda belirtiğiniz öncelik sırasına göre önerdiğiniz kurumla eşleyecektir.

Neden bir proje fikri önerisi sunmam gerekiyor?
Dolaşım programı süresince katılımcıların kültür-sanat aktörleriyle yeni bağlantılar kurmaları veya mevcut ilişkilerini geliştirerek uluslararası ortak kültürel projelerinin temellerini atmaları hedefleniyor. 2024 yılında başlayacak Kültür için Alan Proje İşbirliği Destek Programı kapsamında ise, Uluslararası Dolaşım Programı katılımcılarının geliştirdiği seçili işbirliği projelerine ayrıca 12.000 Euro’ya kadar finansal destek sağlanması planlanıyor.

Birden fazla proje fikri ile başvuru yapabilir miyim?
Evet, bireysel olarak veya kurum/​kuruluş/​inisiyatif/​kolektif adına yapacağınız başvuru sayısında bir sınırlandırma yoktur. Aynı kurumdan iki kişi farklı proje fikirleriyle başvuru yapabilir. Aynı kişinin birden fazla proje fikriyle başvuru yapması ise seçilme olasılığını arttırmayacağından üzerine çalışılmış tek bir fikirle başvuru yapılmasını öneririz.

Proje fikri önerisinde bulunurken nelere dikkat etmeliyim?
Formda belirtmiş olduğunuz partnerinizle birlikte geliştirmeyi planladığınız proje fikri kültürel çalışmalar, sanatsal üretim ve/veya kültür sanat eğitimlerine odaklanmalıdır. Aktif olduğunuz şehirler ve partner ülkelerdeki kurumlar, aktörler ve mekanlar arasında etkileşim yaratmalı ve sosyal etki alanını genişletmeyi amaçlamalıdır.

Program hangi tarihlerde gerçekleşecek?
Uluslararası Dolaşım Programı kapsamında Berlin, Paris, Stockholm ve Amsterdam’a gerçekleştireceğimiz birer haftalık programlardan birinci ve ikincisi ekim ayında, üçüncü ve dördüncüsü kasım ayında gerçekleştirilecektir. Kesinleşmiş program tarihleri sonuçların açıklanmasıyla beraber katılımcılara bildirilecektir. Kültür için Alan’ın belirleyeceği tarihler dışındaki bir zamanda seyahat gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır.

Farklı sorular için kimle iletişime geçebilirim?
Talebinizle ilgili doğru kişiyle görüşmek üzere lütfen ‘İletişim’ sayfamızı ziyaret edin.

Kültür için Alan’ın etkinliklerinden nasıl haberdar olabilirim?
Facebook ve Instagram sayfamızı takip ederek güncel duyurulardan haberdar olabilirsiniz.